Deze website maakt gebruik van cookies

Verkoudheid bij een baby

Kleine kinderen kunnen natuurlijk ook verkouden worden. Kleine kinderen worden vaker en sneller verkouden door dat hun afweersysteem nog niet sterk genoeg is om de verkoudheid aan te kunnen, dit gebeurt zo 6 tot 10 keer in hun eerstelevensjaar.

Symptomen

Een baby heeft tijdens een verkoudheid ook vaak last van hoofdpijn en keelpijn zoiets kan je niet zien maar kan het wel merken als je baby zich anders gedraagt. Deze keel en hoofdpijn ontstaan door de slijmvlies die ontstoken is in neus en bijholten. De symptomen zijn hoesten, verstopte neus, snotneus, tranende ogen, niezen, hangerig en huilerig.

Waardoor?

De baby word verkouden door een virus er zijn veel virussen die je baby ziek kunnen maken. Als je baby steeds ziek word betekend dat het weer een nieuw virus te pakken heeft. De reden dat baby’s makkelijk zo virus te pakken krijgen is dat ze weinig weerstand hebben. Deze weerstand moeten ze nog opbouwen ouderen mensen hebben die weerstand wel opgebouwd dus worden minder snel verkouden. Dus als je baby verkouden is komt dat door een virus die je baby is opgelopen.

Verzorging baby

Een normale verkoudheid gaat vanzelf over het is wel van belang dat je je baby goed verzorgt. Je kan door goede verzorging de erge symptomen erg verminderen. Zorg als je kind verkouden is dat hij of zij genoeg drinkt omdat als ze verkouden zijn meer vocht verliezen. Je kan nog niet gaan stomen met je baby een andere optie voor dat is een warme douche aanzetten en met je kind onder de douche gaan zitten in de stoom die ervan afkomt. Je kunt ook bij de drogist neusdruppels halen om de neus gaten vrij te maken waardoor ze goed functioneren en de baby niet door de mond hoeft te ademen. Zorg dat er goede ventilatie in de ruimte is in de ruimte waar je kind ligt. Als je baby verkouden is kleed hem dan niet te warm aan omdat bij een verkoudheid een baby ook verhoging kan hebben. Dus zorg ervoor dat je je baby niet te warm aankleed want dat is slecht voor de baby. Voor een goede nacht rust kunt u ook een paar handdoeken onder het matras doen van je kind leg alleen niet de handdoeken los bij de baby erin leggen omdat kans geeft op stik gevaar. Je kunt ook een ui naast het bed leggen dat helpt ook.

Huisarts?

Je moet voor een normale verkoudheid niet naar een huisarts. Maar als het volgende aan de hand is moet je wel contact met de huisarts opnemen. Minimaal 24 uur lang boven de 38 graden koorts, als je baby veel minder drinkt in verband met te weinig vocht. Als je baby het erg benauwd heeft en erg suf is. Als de ademhaling piepend klinkt en als de verkoudheid chronisch lijkt.